آمریکا پاسخ چین به اوپنایآی را در لیست سیاه قرار داد
واشنگتن شرکت Zhipu چین، مهمترین استارتآپ این کشور در حوزه توسعه مدلهای بزرگ زبانی، را…
۲۸ دی ۱۴۰۳
۲ آذر ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
هر چند علیرغم کار در شرکتهای صاحبنام دنیا و همکاری با کسانی چون ایلان ماسک، کمی دیر شناخته شد اما حالا این روزها اغلب صحبت از اوست. سم آلتمن را دیگر همه حتی اگر برای خلق چت جی پی تی هم نشناسند، برای اخراج شدن از اوپن ای آی میشناسند.
اخراج شد. به مایکروسافت پیوست. به اوپن ای آی بازگشت. سرعت انتشار این اخبار حتی این روزها از سرعت بهبود عملکرد هوش مصنوعی هم بیشتر شده است. خبرهایی که البته بیمقدمه آغاز شدند و ناگهان جهان را پر کردند.
چند روز پیش در هفدهم نوامبر بود که سم آلتمن، مدیرعامل شرکت اوپن ای آی و خالق چت جی پی تی، پس از اینکه هیئت مدیره OpenAI اعلام کرد که دیگر به توانایی او برای ادامۀ رهبری این شرکت اعتماد ندارد، از اوپن ای آی اخراج شد. چیزی نگذشت که پس از چند روز مذاکره برای بازگشت احتمالی آلتمن، ساتیا نادلا، مدیرعامل مایکروسافت اعلام کرد که سم آلتمن و گرگ براکمن هر دو برای رهبری یک تیم تحقیقاتی جدید برای هوش مصنوعی پیشرفته به مایکروسافت خواهند پیوست. این درحالیست که پس از مدتی کوتاه خبر میرسد: سم آلتمن به اوپن ای آی بازگشت!
سم آلتمن که حالا ۳۸ سال دارد، در آمریکا متولد شد و گفته میشود از ۸ سالگی یاد گرفت که چگونه یک کامپیوتر مکینتاش را برنامهنویسی کند. با اینکه مدتی در دانشگاه استنفورد در رشتۀ علوم رایانه تحصیل کرد ولی سرآخر در سال ۲۰۰۵ از تحصیل انصراف داد.
آلتمن با این حال در ۱۹ سالگی «لوپت»، شبکه اجتماعی ویژۀ گوشیهای هوشمند را بنیانگذاری کرد که این شرکت در سال۲۰۱۳ به قیمت ۴۳ میلیون دلار توسط شرکت گریندات خریداری شد.
او در ۲۰۱۴ مدیرعامل شرکتی به نام «وای کامبینیتر» شد که در سال ۲۰۰۵ بر روی شرکت لوپت سرمایهگذاری کرده بود. آلتمن پس از این در سال ۲۰۱۶ اعلام کرد که مدیرعامل گروه وایسی که شامل همان وای کامبینتر و واحدهایی دیگر بود، شد.
اما سم آلتمن کسی بود که به زعم بسیاری دنیا را عوض کرد. با رهبری او بود که اوپن ای آی به توسعهدهندهای پیشرو در دنیای هوش مصنوعی مولد تبدیل شد. این شرکت در سال ۲۰۱۹ یک میلیارد دلار سرمایهگذاری از مایکروسافت دریافت و در نوامبر ۲۰۲۲ چت جی پی تی را راهاندازی کرد. این چتبات هوش مصنوعی، سریعترین پلتفرم تاریخ شد که به مرز یک میلیون کاربر رسید.
اوپن ای آی مولد هوش مصنوعی متن به تصویر DALL·E را هم توسعه داد که در ابتدا در ژانویه ۲۰۲۱ راهاندازی شد. آخرین مدل DALL·E 3 نیز در سپتامبر ۲۰۲۳ راهاندازی شد. در ژانویه ۲۰۲۳، مایکروسافت یک سرمایهگذاری «چند میلیارد دلاری» در OpenAI برای مبلغ نامشخصی که حدود ۱۰ میلیارد دلار تخمین زده شد، اعلام کرد.
مجله تایم آلتمن را یکی از ۱۰۰ فرد تأثیرگذار جهان در فهرست سال ۲۰۲۲ خود معرفی کرد. او در مصاحبهای باABC News در مارس ۲۰۲۳ گفت که «مردم باید خوشحال باشند که ما کمی از سیستمهای هوش مصنوعی مولد میترسیم». او همچنین بیان کرد: «افراد دیگری وجود خواهند داشت که برخی از محدودیتهای امنیتی را که ما اعمال میکنیم، اعمال نمیکنند. فکر میکنم جامعه زمان محدودی دارد تا بفهمد که چگونه به آن واکنش نشان دهد، چگونه آن را تنظیم کند و چگونه آن را مدیریت کند.»
سم آلتمن حالا پس از جنجالی شدن، در آخرین توییت خود نوشته که عاشق اوپن ای آی است و هر کاری که در چند روز گذشته انجام داده، در خدمت حفظ این تیم و ماموریتش بوده است. بسیاری تا کنون آلتمن را محور اصلی موفقیت اوپن ای آی دانستهاند.
سم آلتمن، در سفری که به هند داشت گفته بود فکر نمیکند هندیها بتوانند با شرکتی مانند اوپن ای آی رقابت کنند زیرا نمیتوانند چیزی شبیه به چت جی پی تی ایجاد کنند. وقتی او اخراج شد، عدهای این پرسش را مطرح کردند که آیا او میتواند با OpenAI رقابت کند؟