کمپینهای رفتاری جهت مصرف بهینه انرژی؛ استفاده بهینه با آگاهی
کمپینهای رفتاری با هدف افزایش آگاهی عمومی در مورد صرفهجویی انرژی در سطح جهانی از…
۱ آذر ۱۴۰۳
۱۵ اسفند ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
با وجود زیرساخت سنتی شرکت مخابرات ایران اما درچند سال اخیر شرکت مخابرات تلاش کردتا بین مخابرات و شرکتهای استارتآپی اتصال کاربردی برای پیشروی این اکوسیستم بوجود بیاورد. اما بسیاری از فعالان این اکوسیستم معتقدند که مخابرات هنوز به قدر کافی از اکوسیستم نوآوری استفاده نکردهاست و نتوانسته از این بخش درآمدی به دست آورد از سویی این شرکت برای کسب درآمد بیشتر ناگزیر به همکاری با شرکتهای خصوصی است.
به گزارش پیوست، غلامرضا لطیف، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی در پنل نقش صنعت تلکام در توسعه اقتصادی در پاسخ به سوال که چگونه میتوان بین زیستبوم نوآوری و فناوری و شرکت مخابرات ارتباط برقرار کرد توضیح داد: ما در ابتدا باید به دنبال بازسازی یا بازبینی سیستم نوآوری و فناوری باشیم. رقبای جدید داخلی و منطقهای وارد عمل میشوند و با ابتکارات جدید و محصولات نوین عرصه را برای شرکت مخابرات تنگ میکنند. به این دلایل ما مجبور هستیم کسب و کارهایمان را آزمون و بازتعریف کنیم؛ یعنی نظام مسائل و مشکلاتمان را بررسی کنیم و راهکارهایمان را بازیابیم و درنتیجه در زیستبوم تغییرات لازم را ایجاد کنیم.
لطیف با اشاره به این نکته که زیست بوم به چه موضوعی باید پاسخ دهد گفت: ما امروز راجع به زیست بوم نوآوری در کسب و کار شرکتهای مخابراتی ایران صحبت میکنیم، این زیست بوم باید به ۲ سوال پاسخ دهد؛ سوال اول اینکه بازیگران این زیست بوم چه کسانی هستند و چه کسانی باید باشند و سوال دوم اینکه هرزیستبوم باید چه کاری انجام دهد و به سایر بازیگران چه بدهد و چه بگیرد. اگر کسی ایدهای داشت باید مشخص شود که در شرکت مخابرات به کجا رجوع شود و به او چه خدمات و امکاناتی بدهند. یعنی تمام این موارد باید روشن و مشخص شود.
او با تاکید بر برخی مشکلات شرکتهای دانشبنیان توضیح داد: یکی از مشکلاتی که استارتآپها با آن مواجه هستند اعطای وام با سود بالاست، اگر شرکتها نتواند در بلند مدت این وامها را پرداخت کنند درنتیجه مدیرعامل شرکت به زندان می رود. پس وام دادن فقط نصف قضیه است زیرا با وام دادن مشکل شرکت برطرف نمیشود. راه حل این است که ما برای شرکتها بازارسازی کنیم. ضمن اینکه باید مشکلات را پیدا کنیم و آنها را به مسئله تبدیل کنیم و از استارتآپها راه حل بخواهیم.
در ادامه پنل هاتف خرم شاهی، کارشناس نوآوریهای دیجیتال در پاسخ به این سوال که با کدام مدل میتوان بهینهتر به این فرایند شکل داد، توضیح داد: در مرحله اول باید به این نکته بپردازیم که با وجود یکسری دغدغههای اقتصادی، شرکت مخابرات چگونه میتواند سمت نوآوری بیاید؟ دغدغه شرکت مخابرات در همه جای جهان تاحدی مشترک است، بعد از عصر دیجیتال منحنیهای توسعه مشخص شده است، باید سرمایهگذاری جدید صورت بگیرد که این منحنی، رشد درآمد داشته باشد.
خرمشاهی با اشاره به این نکته که شرکت مخابرات ۱۳ هزار ملک دارد ادامه داد: این چند هزار ملک میتواند به عنوان کارخانه نوآوری فعالیت کنند زیرا هرمترمربعی که صرف نوآوری شود قطعا درآمد ماهانه دارد.
او درباره وظایف شرکت مخابرات اضافه کرد: شرکت مخابرات وظیفه اپراتوری و زیستبومسازی دارد. همراه اول زیستبومی ساخته است که درشرایط فعلی باوجود اینکه پهنای باند افت کرده، درآمد خود را از سرمایهگذاریهایی که در زیستبومسازی داشته درمیآورد. ۷۰ درصد اپراتورسازی شبکه همراه اول در شرکت مخابرات ایران انجام میشود. علیرغم فیلترینگ، ورشکستیها و موج مهاجرتها هنوز امید هست پس اگر جوانان استارتآپی نتواند با مخابرات ارتباط موثر برقرار کنند نتیجه به ضرر کشور خواهد شد.
مخابرات ۱۳ هزار ملک دارد و این چند هزار ملک میتواند به عنوان کارخانه نوآوری فعالیت کند و قطعا درآمد خواهد داشت.
هاتف خرم شاهی، کارشناس نوآوریهای دیجیتال
خرمشاهی با اشاره به پراکندگی توسعه در کشور گفت: بهتر است روی شهرهای کوچکتر و روستاها تمرکز شود. بهجای کارگزار روستایی بگوییم کارگزار نوآوری. اگر شرکت مخابرات به انسانها سرویس ندهد طبعا باید به مرور زمان با ماشینها کار کند.
رامین نصیری، هیئت علمی دانشگاه تهران درباره ارکان اکوسیستم نوآوری گفت: نوآوری کار یک یا دو نفر نیست و قطعا نیاز به زیست بوم دارد. دولت در این زمینه بسیار کم تحرک و پراشتباه عمل کرده است. اکوسیستمی که در دنیا وجود دارد ۶ بازیگر اصلی دارد؛ کارآفرینان، پشتیبانان مالی، مراکز علمی پژوهشی، دولت، استارتآپها و پشتیبان زیرساخت. اگر این چند بازیگر در کشور درست باهم در تعامل باشند میشود به یک نتیجه مثبت رسید.
نصیری افزود: شرکت مخابرات یک شرکت کهنسال است. برای رشد مخابرات باید از بخش خصوصی با روشهای عملیاتی استفاده کند. در شرکت مخابرات قرار نیست حتما ظرفیتسازی کنیم بلکه باید از بخش خصوصی استفاده و درآمدزایی کرد و این شکلگیری در بستر اکوسیستم باشد.
بخشی از پنل نوآوری در زیرساخت مخابرات به صحبتها و تجربیات علی امیری، بنیانگذار زرین پال اختصاص داشت. امیری از فشار رگولاتوری و تجربیات خود توضیح داد: یکی از بزرگترین مشکلات ما قطع شدن اینترنت شرکت است. اگر شرکت مخابرات بتواند زیرساخت و اکوسیستم زیرساختها را تقویت کند، باعث میشود سرویسها بتوانند مستقل کار خودشان را انجام دهند. اگر مشکلات اولیه حل شود میتوان واحدی ایجاد کرد تا بهصورت جدی روی نوآوری کار کنیم.
امیری با تاکید بر رشد و توسعه زیرساختی ادامه داد: من فکر میکنم بهتر است مخابرات در مرحله اول در درآمدزایی با استارتآپها شریک شود و بعد موارد دیگر.