skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

سولانا (SOL) چیست؟

پلتفرم رمزارزی «سولانا» می‌خواهد با ویزا و مستر رقابت کند

۱۶ شهریور ۱۴۰۰

زمان مطالعه : ۸ دقیقه

مقیاس پذیری و سرعت یکی از مشکلات اصلی پروژه‌های بلاک‌چینی مثل بیت‌کوین و اتریوم است. حالا پلتفرم تازه‌ای به نام سولانا با ظرفیت ۵۰ هزار تراکنش در ثانیه آمده تا این مشکل را حل کند. شبکه سولانا که از رقبای اتریوم است، علاوه بر بستری برای انتقال رمزارز، پلتفرمی برای ساخت و توسعه برنامه‌های اقتصاد نامتمرکز، صرافی‌های نامتمرکز و دارایی‌ غیرهمتا (NFT) است. ظرفیت بالای این شبکه باعث شده تا سرمایه بازار آن به بیش از 52 میلیارد دلار برسد و در رده هفتم پروژه‌های بزرگ بلاک‌چین از لحاظ سرمایه بازار قرار بگیرد.

به گزارش پیوست، سریع‌ترین شبکه بلاک‌چینی که از لحاظ سرعت تنها با شبکه‌‌های پرداخت معروفی مثل ویزا و مسترکارت قابل مقایسه است چند ماهی است که تیتر خبرها شده و توجه و البته سرمایه زیادی را به خود جلب کرده است.

سولانا چیست و از کجا آمده است؟

سولانا یک پلتفرم محاسباتی کریپتو است که قصد دارد بدون ایجاد خلل در ماهیت نامتمرکز شبکه، سرعت بسیار بالا را ممکن کند. این شبکه که در سال 2017 توسط آناتولی یاکووِنکو (Anatoly Yakovenko) بنیان‌گذاری شده از چندین رویکرد جدید از جمله مکانیزم «اثبات تاریخچه» استفاده می‌کند.

یاکوونکو پیش از بنیان‌گذاری سولانا در شرکت کوالکام، که در زمینه تکنولوژی ارتباطات موبایلی فعال است، مشغول بوده و با توجه به سمت قبلی خود به عنوان مهندس نرم‌افزار Dropbox، تجربه زیادی در زمینه الگوریتم‌های فشرده سازی دارد. او به همراه گرگ فیتزجرالد، مسئول ارشد فنی سولانا و اریک ویلیامز، فرایند جدیدی را ایجاد کردند که مشکل سرعت را که پیشتر در شبکه‌هایی مثل بیتکوین و اتریوم وجود داشت حل می‌کند.

رمزارز بومی این شبکه SOL نام دارد که از آن برای پرداخت هزینه‌های تراکنش و استیکینگ استفاده می‌شود. استیک کردن یا Staking فرایندی است که براساس آن شما رمزارزی را در قفل و در اختیار پلتفرم می‌گذارید و در ازای آن پول دریافت می‌کنید. دارندگان این رمزارز در تصمیم گیری‌های آینده نیز حق رای دارند.

قیمت SOL در آگوست 2021 به یک باره از 30 دلار شروع به حرکت کرد و پس از گذشت حدود سه هفته به 75 دلار رسید. این روند صعودی همچنان ادامه دارد و در حال حاضر هر SOL در بازارهای رمزارزی بیش از 180 دلار قیمت دارد و سرمایه شبکه سولانا با رشد فوق‌العاده به 52 میلیارد دلار رسیده است. این افزایش قیمت باعث شد تا توجه عموم به این رمزارز و شبکه بسیار سریع آن جلب شود.

سول (SOL) افزایش قیمت خود را مدیون یکی از جریان‌های اصلی این تابستان رمزارزی است، دارایی‌های غیر همتا یا NFTها. به ویژه پروژه NFTهای Degenerate Ape Academy که اولین پروژه بزرگ توکن‌های غیرمثلی در بلاک‌چین سولانا بود.

سولانا نیز همانند اتریوم هم یک شبکه رمزارزی و هم پلتفرمی انعطاف پذیر برای اجرای اپلیکیشن‌های نامتمرکز است. ویژگی خاص این شبکه سرعت آن است که با تکیه بر تکنولوژی‌های تازه‌ای مثل مکانیزم اجماع اثبات تاریخچه می‌تواند تا 50 هزار تراکنش را در ثانیه پرداز کند. این در حالی است که اتریوم تنها 15 تراکنش یا حتی کمتر از آن را در ثانیه پردازش می‌کند.

سرعت باورنکردنی سولانا از ازدحام شبکه جلوگیری کرده و درنتیجه هزینه‌های این شبکه پایین است. توسعه دهندگان می‌گویند که سرعت بالا و هزینه پایین به سولانا اجازه خواهد داد تا شبکه‌های پرداخت متمرکزی مثل ویزا رقابت کند.

شرکت ویزا مدعی است که این شبکه 24 هزار تراکنش را در ثانیه پردازش می‌کند. اما آمار ارائه برای ویزا 1700 تراکنش در ثانیه و مسترکارت دیگر شبکه پرداخت 5 هزار تراکنش را در ثانیه پردازش می‌کند.

نوآوری‌های مهم شبکه سولانا

سولانا به طور کلی 8 نوآوری انحصاری دارد:

  • اثبات تاریخچه (PoH)- یک ساعت کریپتوگرافیک برای بلاک‌چین سولانا.
  • تاور BFT (Tower BFT)- نسخه سیستم عملی تحمل خطای بیزانس (PBFT).
  • توربین (Turbine)-پروتکل مخابره‌ در این بلاک‌چین.
  • گلف استریم(Gulf Stream)-پروتکل ارسال بدون میم‌پول‌ها یا اتاق انتظاری که در دیگر بلاک‌چین‌ها به تراکنش‌های تایید نشده تعلق می‌گیرد.
  • سی‌لول (Sealevel)-قراراداد‌های هوشمند موازی در شبکه سولانا.
  • لوله‌کشی (Pipelining)- واحد پردازش تراکنش.
  • کلودبریک (Cloudbreak)- پایگاه داده‌ای برای حساب‌ها.
  • آرشیوکنندگان (Archivers)- ذخیره‌ای از تاریخچه بلاکچین.

بیایید این نوآوری‌ها را با هم بررسی کنیم.

اثبات تاریخچه یا گواه بر تاریخچه

شبکه سولانا از راه حل تازه‌ای برای نامتمرکز کردن خود استفاده می‌کند. سیستم اثبات تاریخچه یا گواه بر تاریخچه (PoH)، به این صورت است که پیش از ثبت شدن تراکنش‌ها در دفتر کل توزیعی برای اثباتشان از تاریخچه یا پیشینه تراکنش‌ها استفاده می‌کند.

این کار با «تابع تاخیر قابل تایید» یا «Verifiable Delay Function» انجام می‌گیرد. تراکنش‌ها در بلاک‌چین سولانا یک تایم‌استمپ یا مهر زمانی دارند که به وسیله‌ آن زنجیره‌ای از رخداد‌ها تشکیل شده و سپس آخرین وضعیت بلاک‌چین به کل شبکه اعلام می‌شود.

تراکنش‌ها از طریق هش مقاومت در برابر توالی پیش نگاره‌ (Sequential Preimage resistant hash) به بلوک‌های سولانا وارد می‌شوند و براساس این فرایند، امکان تغییر هش‌ها وجود ندارد. سپس از این هش‌های تولید شده به عنوان داده‌ای برای تراکنش بعدی استفاده می‌شود. این ورودی‌ها زمان‌نگاری یا با مهر زمانی تایید می‌شوند و توالی حقیقی آنها حفظ می‌شود و در این روش دیگر نیازی به تایید جداگانه هر کدام از تراکنش‌ها نیست.

تاورBFT

تاور BFT نسخه از سیستم PBFT در شبکه سولانا است. این الگوریتم از اثبات تاریخچه برای رسیدن به اجماع استفاده می‌کند و به این طریق سرعت شبکه افزایش می‌یابد.

پیش از اینکه دفتر کل توزیعی تایید شود، ولیدیتور‌ها یا گره‌های تایید کننده در یک رای‌گیری دقیق‌ترین دفترکل را انتخاب می‌کنند. سپس رای گیری به پایان رسیده و رای‌ها قفل می‌شوند. به این ترتیب ولیدیتور‌ها در نسخه‌های بعدی نمی‌توانند به دفتر کلی به جز آنچه با رای قبلی آنها همخوانی دارد رای دهند.

توربین

سولانا با تقسیم‌ داده‌ها به بسته‌های کوچکتر، انتقال داده را به گره‌های بلاکچین ساده تر می‌کند. با استفاده از این روش، مشکل پهنای باند شبکه حل شده و سرعت تراکنش‌ها به شدت افزایش می‌یابد.

گلف استریم

سولانا با ساده کردن فرایند تایید بلوک، می‌تواند تا سرحد 50 هزار تراکنش را در هر ثانیه تایید کند. گلف استریم فرایند دریافت و ارسال تراکنش را پیش از اینکه بلوک جدید نهایی شده و برای تایید ارسال شود سرعت می‌بخشد.

سی‌لول

هزاران قرارداد هوشمند در موازات یک دیگر فعالیت می‌کنند و همین مسئله بازدهی سولانا را افزایش می‌دهد. بعلاوه در کنار این قرارداد‌های هوشمند، تراکنش‌ها نیز به موازات آنها و در همان لحظه پردازش می‌شوند.

لوله کشی یا Pipelining

یک دسته بلوک که اطلاعات تراکنش را در خود دارند خیلی سریع تایید شده و در تمام گره‌های شبکه کپی می‌شوند. سولانا برای این کار جریانی از داده را به هرکدام از سخت افزار‌های مسئول اختصاص داده یا لوله کشی می‌کند.

کلودبریک

سولانا با سازماندهی یک پایگاه داده که به طور هم‌زمان داده‌های ورودی را خوانده و درج می‌کند، سرعت شبکه خود را افزایش می‌دهد. کلودبریک با فراهم کردن یک ساختار اطلاعاتی، تراکنش‌ها را از طریق یک نرم‌افزار پردازش می‌کند. این نرم‌افزار قدرت پردازش خود را از سخت‌افزارهایی که مسئول فهرست بندی داده‌ها هستند تامین می‌کند.

آرشیوکنندگان یا Archivers

شبکه سولانا به هر گره اجازه می‌دهد اطلاعات شبکه را با توجه به فضایی که از لحاظ سخت افزاری در اختیار دارد نسخه برداری و کپی برداری کند. آرشیو کنندگان هرکدام سهمی از داده را از ولیدیتور‌ها یا گره‌های تایید کننده دانلود می‌کنند و این داده‌ها در اختیار شبکه کلی قرار می‌گیرد.

استیکینگ در سولانا چگونه است؟

کامپیوتر‌هایی که امنیت شبکه را فراهم می‌کنند ولیدیتور یا گره‌های تایید کننده نام دارند. فعالان شبکه برای تبدیل شدن به یک ولیدیتور ارز بومی این شبکه SOL را استیک کرده یا در اختیار شبکه قرار می‌دهند و با این کار می‌توانند سول جدید استخراج کرده و بخشی از هزینه تراکنش‌ها را به عنوان پاداش دریافت کنند.

سول (SOL) یک «توکن حاکمیتی» یا «Governance token» نیز محسوب می‌شود که دارندگان آن برای تغییرات آینده و پیشنهادات حاکمیتی که جامعه سولانا ارائه می‌کند حق رای دارند.

با شبکه سولانا چه کارهایی می‌توان کرد؟

سولانا نیز همانند اتریوم یک پلتفرم محاسباتی است که از قرارداد‌های هوشمند استفاده می‌کند. قرارداد‌های هوشمند خیلی فعالیت‌ها از ساخت بازار دارایی‌های غیر همتا NFT تا اقتصاد نامتمرکز و بازی‌های نامتمرکز را ممکن می‌کنند.

فعلا معروف‌ترین اپلیکیشن‌های شبکه سولانا DEXها (صرافی‌های نامتمرکز) و اپلیکیشن‌های اعطای وام هستند. اکوسیستم اپلیکیشن‌های کریپتو در سولانا چندین میلیارد دلار ارزش دارد. یکی از دلایل استفاده از سولانا به جای شبکه معروفی مثل اتریوم، سرعت بالا و هزینه پایین تراکنش و گس است.

بلاک‌چین سولانا از رمزارزهای پایدار یا استیبل کوین‌ها نیز پشتیبانی می‌کند. تا ماه آگوست سال 2021، 700 میلیون دلار USDC در شبکه سولانا صادر شده است.

البته اپلیکیشن‌ها و تکنولوژی‌های نوپای کریپتو خطراتی را نیز به دنبال دارند. نوسان قیمت و احتمال باگ در قرارداد‌های هوشمند دو مورد از این خطرات است. پیشنهاد می‌کنیم در سرمایه‌گذاری احتیاط کنید و پیش از اقدام تمام جوانب یک شبکه را بررسی کنید.

 

https://pvst.ir/avt

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو