skip to Main Content
دیجی‌ پی
کانال بله پیوست
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

نصر و انجمن تجارت الکترونیک: دوقطبی سلامت و نوآوری، ابزار انحصار و فرار از ردیابی شفاف دارو است

سمانه سمیع تحریریه

۱۲ خرداد ۱۴۰۵

زمان مطالعه : ۴ دقیقه

سازمان نظام صنفی رایانه‌ای و انجمن تجارت الکترونیک تهران در بیانیه‌ای مشترک، ضمن ابراز ناراحتی از رویکردهای انقباضی و تقابل‌های فرساینده نهادهای سنتی و صنف‌گرای حوزه دارو با پلتفرم‌های آنلاین، هشدار داد که دوقطبی‌سازی کاذب میان سلامت و نوآوری، تنها پوششی برای حفظ انحصار سنتی و فرار از ردیابی شفاف توزیع دارو در کشور است.

به گزارش پیوست، نامه‌ای  به‌تازگی از سوی معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شیراز خطاب به رئیس انجمن داروسازان فارس صادر شد که مجدد نشان می‌داد برخورد با داروخانه‌های همکار پلتفرم‌های اینترنتی دوباره در دستور کار قرار گرفته است.

حالا سازمان نظام صنفی رایانه‌ای و انجمن تجارت الکترونیک تهران در بیانیه‌ای ضمن اعتراض به این مساله نوشته‌اند: سال‌هاست در برخی مواضع و اظهارنظرها، پلتفرم‌های رسمی و شناسنامه‌دار در کنار کانال‌های غیرمجاز فروش دارو قرار می‌گیرند؛ رویکردی که می‌تواند مانع تمرکز بر مسئله اصلی یعنی توسعه سازوکارهای نظارت و ردیابی هوشمند شود.در حالی که در پلتفرم‌های قانونی تمامی تراکنش‌ها، اطلاعات داروخانه‌ها و فرآیند تحویل به صورت دیجیتال و قابل حسابرسی ثبت می‌شود، پافشاری رگولاتور بر ممنوعیت،  نقش واسطه‌های غیرشفاف را کاهش می‌دهد و عملاً مانع شکل‌گیری شفافیت بیشتر در زنجیره توزیع دارو شده است.

تشبیه‌های سطحی مانند «دارو پیتزا نیست»، فرار از واقعیت‌های لجستیک مدرن است. بسترهای هوشمند نه‌تنها استانداردهای دارویی را کاهش نمی‌دهند، بلکه برای نخستین‌بار امکان نظارت بر زنجیره، مستندسازی زمان تحویل و احراز هویت دریافت‌کننده را فراهم می‌سازند؛ الزامات امنیتی و بهداشتی مهمی که در سیستم سنتی مفقود است و فقدان آن، سال‌هاست به نشت داروهای نایاب به بازار سیاه ناصرخسرو دامن می‌زند.

در ادامه آمده است: از طرف دیگر، بیش از دو سال است که بهانه مبهم «نبود ضوابط» و حریم خصوصی، به ابزاری برای محدودسازی برای تعلیق فعالیت پلتفرم‌ها تبدیل شده؛ در حالی که بخش خصوصی بارها آمادگی خود را برای پذیرش سخت‌گیرانه‌ترین الزامات فنی اعلام کرده است. پاک کردن صورت‌مسئله به دلیل احتمال نشت دیتا، منطقی بدوی است؛ چرا که با این استدلال، امروز باید کل شبکه بانکی و خدمات دولت الکترونیک کشور نیز تعطیل می‌شدند.

تجربه بحران‌ها ثابت کرده دارورسانی آنلاین یک سرویس لوکس نیست، بلکه زیرساخت حیاتی پدافند غیرعامل و یک ضرورت زیستی برای سالمندان، بیماران مزمن و افراد کم‌توان است.  تداوم این وضعیت می‌تواند تبعات جدی برای دسترسی بیماران به خدمات داشته باشد و ضرورت پاسخگویی نهادهای مسئول را افزایش دهد.

در پایان نصر و انجمن تجارت الکترونیک از رسانه‌ها، دستگاه‌های نظارتی و مدعی‌العموم دعوت کرده‌اند که به صورت جدی وارد میدان شده و این پرسش کلیدی را از سازمان غذا و دارو مطرح کنند: چرا رگولاتور از سال ۱۴۰۲ با زمین‌گذاشتن مصوبه صریح دولت و به بهانه تدوین ضوابط جدید، بیش از یک سال و نیم یک صنعت را معطل و فرسوده نگه داشت؟ عجیب‌تر آنکه پس از این کارشکنی طولانی، این سازمان در ۲۴ مهرماه دستورالعملی را ابلاغ کرد که تماماً مورد تایید و نگارش خودش بود، اما اکنون با گذشت بیش از ۹ ماه، حتی از مقرراتی که توسط آن سازمان تدوین شده است نیز طفره می‌رود. این روند به وضوح نشان می‌دهد که استراتژی رگولاتور نه دغدغه‌مندی برای سلامت، بلکه «معطل‌سازی تعمدی و فرسوده‌کردن بخش خصوصی» است؛ رفتاری که مصداق بارز ترک‌فعل بوده و نهادهای ناظر باید ریشه‌های این وضعیت فرسایشی را بررسی کنند.

همچنین سازمان نظام صنفی رایانه‌ای و انجمن تجارت الکترونیک تهران اعلام کرده‌اند که دوره دوقطبی‌سازی‌های کاذب میان «سلامت» و «تکنولوژی» به پایان رسیده است. آنها در این باره نوشته‌اند: مساله امروز، انتخاب میان دو نوع حکمرانی است. نظارت هوشمند مدرن یا  مدل‌های سنتی توزیع که نیازمند بازنگری و انطباق با فناوری‌های جدید هستند. ما ضمن تاکید بر آمادگی کامل خود برای اجرای هرگونه ضابطه فنی و قانونی، هشدار می‌دهیم که اصرار بر انسداد این مسیر، تنها به سود بازار سیاه و به زیان سلامت جامعه است؛ رگولاتور باید به جای ، مقاومت در برابر بهره‌گیری از ظرفیت‌های نوآورانه، شجاعت تنظیم‌گری مسئولانه را پیدا کند و بیش از این، کارآمدی نظام سلامت کشور را مصلحت منافع صنفی نکند.

 

https://pvst.ir/o6f
سمانه سمیعتحریریه

    همه‌چیز از یک مطلب به اسم «اسپایدرزن» که در دوره ارشدم نوشته بودم شروع شد. درحالی که ۱۰ سال کارمند آژانس هواپیمایی بودم در همان روزها احساس کردم چقدر نوشتن را دوست دارم. از دی ۹۸ با کار در آژانس روابط عمومی پرسش و تولید محتوا شروع کردم. بعد از مدتی نوشتن بخش شرکت‌گردی پیوست را به عهده گرفتم و حالا خبرنگار ثابت پیوستم و دقیقا اینجا و در همین نقطه احساس می‌کنم از اینکه به پیوست، پیوستم خوشحالم.

    تمام مقالات
    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو